Fondsnieuws-hoofdredacteur spreekt TEDx Talk uit
‘We gaan van een tijdperk van veranderingen naar een verandering van tijdperk. Maar Nederland heeft de juiste nationale karaktertrekken om daar succesvol op te anticiperen.’ Dat zei hoofdredacteur Cees van Lotringen woensdag in een TED-Talk in Amsterdam.

Bekijk Fondsnieuws.nl

Bekijk de TED Talk van Cees van Lotringen: “Back to the future, the Dutch DNA”

Te gast bij Eenvandaag
Te gast bij EenVandaag om uit te leggen hoe het rentebeleid van de ECB Nederlandse spaarders en pensioenfondsen hard raakt. Aanleiding was de belangrijke ECB-vergadering van 12 september.

Te gast bij NPO1 Radio 1, Nieuwsweekend
In augustus sprak Cees van Lotringen met Mieke van der Weij en Peter de Bie over de mislukte poging van Nederland om PvdA-politicus Jeroen Dijsselbloem benoemd te krijgen tot opvolger van IMF-directeur Christine Lagarde. Van Lotringen legt uit waarom dat volgens hem op voorhand een kansloze poging was.

Onderschat de kracht van de Franse diplomatie niet!
In NRC Handelsblad beschrijft de auteur in een opiniestuk waarom Nederlanders telkens weer de kracht van de Franse diplomatie onderschatten en daardoor nog maar zelden benoemingen op belangrijke internationale posten voor elkaar krijgen, zoals laatstelijk voor Jeroen Dijsselbloem en Frans Timmermans geldt.

Te gast bij het burgerplatform ‘Voor de ommekeer’
Het werd een levendig en geanimeerd gesprek tussen de auteur en Paul van Liempt, presentator en mede-oprichter van het burgerplatform ‘Voor de ommekeer’.

Paul van Liempt in gesprek met de auteur

Polonia.nl: langdurige karaktertraining aan basis van succes
Het oog van de website Polonia.nl, dat zich richt op Polen die Nederland wonen en werken, is gevallen op het boek ‘Tot hier en nu verder’: Od 400 lat Holandia odnosi wielki sukces w skali światowej. I co dalej?

Recensent Malgorzata Karczewska legt uit hoe Nederland zo succesvol is geworden, namelijk door een combinatie van langdurige karaktertraining en sterke instituties (burgers, vertrouwen, calvinisme). Zij tipt haar Poolse lezers om te leren van Erasmus, aan vertrouwen te bouwen en een open dialoog te voeren.

De Volkskrant: ‘Aanstekelijk verteld en met diepgang’ (vier sterren)
Een kleine Nederlandse mentaliteitsgeschiedenis, aanstekelijk verteld en met diepgang (vier sterren). Dat is het oordeel van De Volkskrant over ‘Tot hier en nu verder’. De krant oordeelt dat het een ‘causerie met diepgang’ is en ‘geen routineus gesomber’. Van Lotringen maakt daarbij ‘effectief gebruik van anecdotes uit de privésfeer’.

Lees de recensie in De Volkskrant

In top 10 Sinterklaastips
‘Tot hier en nu verder’ is door Piet Kaptein opgenomen in zijn top 10 van Sinterklaastips, die hij samenstelt onder meer voor de Culturele Raad Papendrecht.

DutchNews: What makes the Dutch who they are? New book aims to unravel NL’s dna
For a small country built on boggy ground, the Netherlands has punched well above its weight in global history. Foreigners, as outsiders, have written many books which aim to unravel the peculiarities of the Netherlands. Now local journalist Cees van Lotringen has written his own insider story about what makes the Dutch Dutch.

Read more at DutchNews.nl

Arts & Auto: Favoriete pil – Tot hier en nu verder
Harm van der Vis (Haarlem, 1958) is orthopedisch chirurg in MC Slotervaart in Amsterdam en bij AVE Orthopedische Klinieken in Huizen. Zijn favoriete pil: Tot hier en nu verder. Nederland op de drempel van een nieuwe tijd van journalist Cees van Lotringen.
Bekijk hier de recensie

Info@Slotstad: Interview Cees van Lotringen
Tot hier en nu verder Een stip op de wereldkaart, meer is het niet. En toch is Nederland al 400 jaar één van de meest succesvolle landen ter wereld. Wat is het geheim? En hoe wordt voorkomen dat deze verloren gaat?
Luister hier naar het interview

Elsevier: Gaat de Verlichting uit?
Het erfgoed van Nederlands grootste en meest radicale denker, Baruch Spinoza, wordt serieus met de sloop bedreigd, meent auteur Cees van Lotringen. Bedrijven die uit puur commercieel eigenbelang de ‘staat van de vrijheid’ ondermijnen, moeten streng worden gereguleerd, en indien nodig zwaar bestraft worden als zij de vrijheid ondermijnen of het maatschappelijk vertrouwen omwille van hun eigenbelang ernstig beschamen, betoogt hij in dit ingezonden opiniestuk.
Bekijk hier het artikel

Nieuwsbode Zeist: DNA van Nederland
Zeistenaar Cees van Lotringen heeft een nieuw boek geschreven. Het boek heeft de titel ‘Tot hier en nu verder, Nederland op de drempel van een nieuwe tijd’
Bekijk hier het artikel

Copyright: Sander Nieuwenhuys

Cees van Lotringen spreekt op Financieel Diner
Op dinsdag 9 oktober organiseerde Het Financieele Dagblad en Van Lanschot Kempen voor de zesde keer het FD Financieel Diner. Het thema van deze dinerbijeenkomst was Europa in het tijdperk van America First. Welke consequenties heeft het presidentschap van Donald Trump voor Europa? Wat betekent dit voor de machtsverhoudingen en relaties tussen landen? Wat zijn de consequenties voor het Nederlandse bedrijfsleven? En zijn er, naast de talrijke bedreigingen, ook nieuwe kansen? Van Lotringen was één van de sprekers, naast Washington Post-journalist Anne Applebaum en de Franse hoogleraar Jean Pisani-Ferry.
Bekijk hier het verslag

De Volkskrant: Werk, we willen écht niet zonder (al denkt u soms van wel)
U heeft misschien ook geen zin om na de vakantie weer te gaan werken, maar werk roept weinig rebellie op, constateert Sander van Walsum. Sterker nog: we houden ervan, schrijft hij met verwijzing naar het boek van Cees van Lotringen.
Bekijk De Volkskrant

Ton Verlind: NL, een land zonder verhaal, en toch komt het goed
Wie de verwarring van deze tijd wil begrijpen kan zich het best verdiepen in de geschiedenis. De journalist Cees van Lotringen deed het en schreef er een boek over: “Tot hier en nu verder”. ‘De rode draad in dit zeer lezenswaardige boek is dat onze nationale geschiedenis er toch een is van deugden waarmee we zelfbewust naar de toekomst kunnen kijken: ‘veerkracht’, ‘vertrouwen’, ‘tolerantie en ‘vergevingsgezindheid’’, schrijft media-ondernemer Verlind op zijn blog.

Lees hier verder

Bol.com: Moraal in de 21ste eeuw – 400 jaar vaderlandse geschiedenis
Het boek leest makkelijk en is goed geschreven. Geschiedenis van de Nederlandse ‘mentaliteit’ wordt heel goed verteld. Inclusief het eigen perspectief vanuit Enschede, Eindhoven en Amsterdam en daarna enkele Europese steden. Bijzonder hoe de Nederlandse calvinistische traditie helder wordt beschreven vanuit de theologie (oa visie op uitverkiezing, rente en arbeid) en binnen de context van de reformatie.
Bekijk hier de recensie van Pim van Vliet


Cafe Weltschmerz: Van Luther tot Trump
De auteur was te gast op het burgerplatform Cafe Weltschmerz, waar hij in gesprek ging met Marielys Roos.
Over de ontwikkeling van Nederland gedurende 500 jaar; te beginnen bij Luther en te eindigen bij Trump.
Bekijk het interview

De Telegraaf: ‘Nederland moet gidsland worden’
Ondernemende Nederlanders zijn al eeuwen succesvol. Maar zijn we wel voorbereid op de ingrijpende mondiale veranderingen die, volgens auteur Cees van Lotringen, voor de deur staan? „Er komt een einde aan een tijdvak van vierhonderd jaar, dat mede is gedomineerd door Nederland.”

Zie: De Telegraaf

BNR interviewt Cees van Lotringen over zijn nieuwe boek.
Luister hier

FD: Zoektocht naar het DNA van Nederland
Nederland hoort al 400 jaar bij de top van de wereld. Wat is zijn succesformule? Cees van Lotringen gaat in een nieuw boek op zoek naar het DNA van zijn vaderland. Hij ontdekte aan de hand van de nationale- en van zijn eigen (familie)geschiedenis dat Nederlanders dankzij een lange karaktertraining over deugden beschikken die hen in staat stellen een nieuwe Gouden Eeuw te vestigen.
Bekijk hier het FD-artikel

Lees hier ook de reacties van lezers van ‘Tot hier en nu’