‘Cees van Lotringen vervoert je in zijn boek enthousiast en vol verve langs de historische dwarsverbanden en hoogtepunten van ons DNA vanaf de tijd van De Republiek tot heden. Zo schetst hij vlot en deskundig de context en de eeuwenlange ontwikkeling van bestuur, religie, karaktereigenschappen, polderen en gedogen – om een paar voorbeelden te noemen – in ons land.

De narratieve kant versterkt hij met het verweven van zijn eigen petit histoire. Als Brabander is het dan altijd weer genieten om te lezen over de verschillen tussen boven en beneden de rivieren in taal en gewoontes. “Holland” versus “Generaliteitslanden” waren kennelijk in zijn familie daarvoor ook de verzamelbegrippen.

Tot hier en nu verder. Ja, en hoe dan? Ik vind dat de schrijver daarvoor een aantal behartenswaardige gedachten debiteert. In deze tijd van volop demagogie, populisme en fake news trof mij vooral zijn verlangen naar een type bestuurder, die waarheid, verantwoordelijkheid en vrijheid uitstraalt. Mijn vertaling daarvan is een herschapen politiek- en bestuurssysteem, waarvan de kenmerken zijn: kwaliteit, empathie en vooral courage.

Misschien iets, Cees van Lotringen, om in een volgend boek of essay verder uit te werken, mede in de context van de wereld van algoritmes en verdergaande digitalisering.’

Paul van Poppel, bestuurskundige, mediator en adviseur omgevingsvraagstukken.

Categorieën: Geen categorie