“‘Tot hier en nu verder’ vind ik een knap geschreven boek waarin veel persoonlijke herinneringen, met name aan de vader van Cees van Lotringen, zijn verwerkt. Van Lotringen geeft blijk van diepgaande geschiedkundige kennis. Maar relevanter dan dat vind ik wat hij er mee doet en wat hij – op een hele beschaafde manier – ons wil zeggen. Uit zijn omschrijving van alle historische personen, vooral filosofen en politici, blijkt dat er nu eigenlijk niet veel nieuws onder de zon is. Wij leunen nog altijd sterk op het gedachtegoed uit vervlogen tijden. Wij denken dat we met hele nieuwe denkbeelden komen, maar dat is niet zo: wij staan op de schouders van de Europese grote denkers.

Van Lotringen geeft er blijk van dat Europa, en ons land in het bijzonder, niet op de goede weg is: “Gaat de verlichting uit?” Daarnaast beschrijft hij indringend de gebeurtenissen rond Fortuyn. Anders dan van Lotringen was ik een Fortunist en vond het weer moeilijk over deze walgelijke episode te lezen.

Uit het boek spreekt ook nostalgie. Dit niet omdat alles vroeger zoveel beter was, maar puur vanwege de fijne tijd die we hebben meegemaakt met dankbare gevoelens voor wat onze ouders ons meegegeven hebben. Tot hier en nu verder. Van Lotringen lijkt lang niet gerust op de goede afloop. Toch zegt hij dat we optimistisch moeten blijven. Ik ga het proberen…”

Frits Bosch, pensioenspecialist

Categorieƫn: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *